Mezen hebben het moeilijk door koude lente

Het zijn moeilijke tijden voor mezen. PIXABAY

Al weken is het te koud voor de tijd van het jaar. Volgens ecologisch onderzoeksinstituut NIOO in Wageningen hebben vooral mezen het zwaar.

Op de Westerheide bij Arnhem ligt een van de onderzoeksgebieden van het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO. Ze meten daar al jaren de mezenpopulatie. Volgens onderzoeker Peter de Vries is dit de tijd dat de mezen hun jongen krijgen. Maar het gaat dit jaar allemaal wat anders. “Door de kou proberen de mezen hun broedsel wat uit te stellen. Zo hebben de koolmezen hun eieren zo laat mogelijk gelegd, zijn de legsels kleiner dan anders en houden de ouders langere en meer broedpauzes. Dat betekent dat de ouders regelmatig even van de eieren afgaan om het uitbroeden te vertragen.”

Bekijk onze reportage over de mezen. De tekst gaat eronder verderHet is moeilijk voor de mezen.

Minder rupsen

Maar wat de mezen ook doen, de natuur is heel veel later dan normaal. Het lukt de mezen niet om hun broedsel gelijk te krijgen met de rupsenpiek. Oorzaak is volgens De Vries het door de kou vertraagd uitrollen van de bladeren van de eikenboom. “De eik is een broedplaats voor wel bijna honderd vlinders waaronder de eikenprocessierups. Omdat de eik later is dan normaal, zijn ook de rupsen later dan gebruikelijk. Met als gevolg dat de jonge meesjes verhongeren in de nesten.”

‘Niks aan te doen’

De vogelonderzoekers van SOVON in Nijmegen bevestigen het verhaal. Maar volgens Albert de Jong van SOVON kunnen we er niets aan doen. “Het ophangen van voedselbollen om zo meer voedsel aan te bieden helpt niet, omdat de mezen in deze periode juist veel eiwitrijk voedsel nodig hebben. En dat zit toch alleen in insecten.”

Het wachten is dus op beter weer met minder regen en hogere temperaturen. Gelukkig heeft de natuur altijd wel een oplossing. Volgens Peter de Vries is het de verwachting dat mezenouders bij het stijgen van de temperaturen gewoon aan een tweede legsel beginnen.